Saturday, August 24, 2019

Vinurile nobile. Ce sunt si cate varietati exista?


In lumea vinurilor exista o multime de sortimente si de tipuri, fiecare cu particularitatile sale si cu gusturile sau aromele pe care nu ai cum sa le uiti. De departe cel mai interesant tip de vinuri romanesti este cel nobil. Vinul nobil este obtinut din 18 varietati clasice de struguri plantati peste tot in lume, culegerea este facuta doar la maturitate, calitatea strugurilor este verificata si certificata conform unor standarde foarte stricte. Strugurii care ajung sa fie folositi in productia de vinuri romanesti sunt doar acele varietati care reusesc sa se adapteze perfect climatului in care e plantata vita de vie si care dau recolte excelente in conditii normale de cultivare.
Cu ceva timp in urma vinurile nobile erau legate de regiuni, erau specifice acelora, insa pe masura ce productia de vin a crescut si s-a modernizat, vinurile nobile s-au extins, astfel ca le gasim si in alte zone in care la inceput nu existau. De exemplu in celebra regiune franceza Bordeaux, sunt varietati clasice de struguri, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Bordeaux, varietati regionale cultivate pentru ca sunt capabile sa se dezvolte armonios in climatul respectiv, dar sunt si singurele varietati permise de autoritatile in domeniu si de standardele impuse, foarte stricte de astfel. Din vita de vie nobila rezulta vinul nobil. Cu toate astea varietatile de struguri se gasesc acum si in alte parti ale globului, in Australia sau SUA, Canada. Cand avem un vin nobil care nu e cultivat in regiunea sa nativa, vinul respectiv poarta numele de vin nobil produs din varietate internationala.
La ora actuala se considera ca, plecand de la 18 soiuri de struguri nobili care au caracteristici unice, inconfundabile, daca ajungi sa recunosti si sa diferentiezi vinurile nobile create din aceste soiuri, atunci vei intelege intuitiv majoritatea profilelor de gust ale vinurilor albe si rosii la nivel mondial Рvinuri nobile rosii: Pinot Noir, Grenache, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah, Malbec, Tempranillo, iar vinuri nobile albe: Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay, S̩millon, Moscato, Chenin Blanc, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Grigio. Cele mai cunoscute sunt trei varietati de vinuri albe nobile si trei varietati de vinuri rosii nobile si anume Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling si Chardonnay.
Vinurile nobile se asociaza cu preparate pregatite cu atentie si au nevoie de ingrediente alese corespunzator. Un vin nobil din soi pur va avea un gust tipic, autentic si o aroma pregnanta,  si se va delimita de departe de un vin de masa.  O selectie de vinuri nobile romanesti gasiti la Crama Budureasca, produse din struguri din viile proprii, iar soiurile internationale si-au pastrat tipicitatea avand insa si caracteristici unice impregnate de terroir-ul zonei.  Cu vinurile nobile romanesti esti sigur ca orice masa poate deveni perfecta si preparatele servite se vor completa armonios cu licoarea bahica din pahare.


No comments:

Post a Comment